Logo 112Ede

Redactie algemeen 0 reactie(s) wo 08 november 2023, 8:51

Dit zijn de 3 grote voordelen van een studentenzorgverzekering

Laatst bijgewerkt: woensdag 8 nov 2023 om 18:58 uur

Dit zijn de 3 grote voordelen van een studentenzorgverzekering

Woon je in Nederland en studeer je (nog)? Dan maak je behoorlijk wat kosten. Naast collegegeld en boeken, maak je ook kosten voor je zorgverzekering. Iedereen is vanaf 18-jarige leeftijd verlicht om zich te verzekeren voor zorgkosten. Als student kun je voor een reguliere zorgverzekering kiezen, maar veel verzekeraars bieden ook zorgverzekeringen voor studenten aan. Benieuwd of dit iets voor jou is? Lees dan vooral verder, want wij zetten hier de 3 grote voordelen van een studentenzorgverzekering op een rijtje.

1. Je bent vaak goedkoper uit
Omdat de zorg de laatste jaren alsmaar duurder is geworden, zijn de premies van zorgverzekeringen flink gestegen. Hierdoor betaal je al snel meer dan 100 euro per maand, ook al sluit je alleen de basisverzekering af. Hierdoor is een reguliere zorgverzekering 18 jaar voor veel studenten nauwelijks te betalen. Om studenten tegemoet te komen, hebben veel verzekeraars een speciale verzekering voor studenten in het leven geroepen. De dekking hiervan komt in grote lijnen overeen met die van een reguliere zorgverzekering, maar je betaalt een lagere premie.

Wil je nog meer besparen op je zorgverzekering? Vergeet dan niet om zorgtoeslag aan te vragen. Dit is een financiële tegemoetkoming vanuit de overheid om de zorgverzekering betaalbaar te houden voor mensen met een laag inkomen. Aangezien het inkomen van de meeste studenten onder de vastgestelde grens ligt, is de kans groot dat je hier recht op hebt. Als je zorgtoeslag wilt ontvangen, moet je dit zelf aanvragen. De financiële bijdrage wordt namelijk niet automatisch overgemaakt naar iedereen die hier recht op heeft.

2. Je bepaalt zelf hoe jij je verzekert
Wie zich verdiept in zorgverzekeringen, ontdekt snel genoeg dat er verschillende mogelijkheden zijn. Je hebt in feite voldoende aan de basisverzekering. Hiermee ben je verzekerd voor de belangrijkste zorgkosten, zoals de huisarts, ziekenvervoer en voorgeschreven geneesmiddelen. De inhoud van de basisverzekering wordt vastgesteld door de overheid, waardoor deze bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde is.

Aangezien de gemiddelde student jong en vitaal is, volstaat de basisverzekering vaak. Toch geldt dit niet voor iedere student. Heb je bijvoorbeeld veel last van spieren en gewrichten? Dan kom je misschien vaak bij de fysio. Deze kosten vallen niet binnen de basisverzekering, waardoor het verstandig is om je hier aanvullend voor te verzekeren. Als je (ook) een slecht gebit hebt, is een aanvullende tandartsverzekering ook het overwegen waard.

3. Je kunt voor een vrijwillig eigen risico kiezen
Of je nu een reguliere of studenten zorgverzekering afsluit, je krijgt altijd te maken met eigen risico. Er geldt namelijk standaard een verplicht eigen risico voor zorgverzekeringen. Hierdoor draai je zelf op voor een deel van de zorg die binnen de basisverzekering valt. In 2023 en 2024 is het verplicht eigen risico 385 euro. Je betaalt de eerste 385 euro van de zorg die je nodig hebt dus zelf. Voor bepaalde zorgkosten uit de basisverzekering geldt overigens geen eigen risico, zoals een bezoek aan de huisarts.

Naast het verplicht eigen risico kun je ook nog voor vrijwillig eigen risico kiezen. Je verhoogt je eigen risico dan met 100, 200, 300, 400 of 500 euro. Hierdoor draai je zelf op voor een groter deel van de kosten als je zorg nodig hebt. Desondanks kiezen veel studenten hier toch voor. Dit komt vooral doordat studenten vaak weinig zorg nodig hebben en de premie lager uitvalt als je voor vrijwillig eigen risico kiest.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Ede

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Ede
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.