Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 06:24:00 Hertzstraat 6716BS Ede 9634 Prio Middel Eenheid | Ambulance 07-108

Ambulance 07-108

vrijdag 22 januari 2021

DINSDAG 01|12

Hoe blijf je op de hoogte van 112-meldingen?

Stel, je hoort een sirene in de buurt. Het is heel menselijk om dan te willen weten wat er aan de hand is. Maar hoe kom je daarachter? Je kunt zelf gaan googelen, maar de site van de alarmdiensten (P2000) biedt vaak nauwelijks meer informatie dan het herkennen van het alarm zelf - je kunt zien of de ambulance, brandweer of politie is uitgerukt, of een combinatie, maar verder vind je bijna geen informatie. Hoe kom je dan wél aan betrouwbare gegevens?

  • Regionale nieuwssites
  • Twitter en Facebook
  • Sites met 112-meldingen toegelicht
  • Lokale 112-sites

 

Wat is er aan de hand?

Laten we eerst even ingaan op waaróm we als mensen toch zo graag willen weten wat er aan de hand is als je een sirene hoort. Sommige psychologen dragen hiervoor als verklaring aan dat het belangrijk is om op de hoogte te zijn van de gevaren in je omgeving, wil je meer kans hebben om zelf te overleven. Klinkt logisch in het licht van de evolutie. Bovendien zijn we bijna allemaal behept met een dosis nieuwsgierigheid: we willen dingen liever wel dan niet weten.

 

Natuurlijk is het soms alsnog schokkend om iets te weten. Dat is lastig, maar wel de realiteit. Het leven is geen online casino waar de uitkomst goed kan zijn of gewoon jammer, maar meer ook niet: in het leven staat veel meer op het spel. Als een ambulance uitrukt en je komt erachter dat er een dodelijk ongeval is gebeurd, kan dat een ware klap zijn. Het is dan geruststellend om te bedenken dat het ook zo was zónder dat jij het wist.

 

Zelf erheen gaan of niet?

Naast het online lezen van nieuwsberichten over uitrukkende hulpdiensten, zijn er mensen die zelf naar de locatie van een ongeval, brand of andere calamiteit toe gaan. Dit is geen goed idee. De kans dat je hulpdiensten in de weg loopt, is vaak groot. Denk maar aan de keren dat je toevallig langs kwam rijden als er iets was gebeurd, en je drommen mensen zag staan. Natuurlijk blijven ze op afstand, maar toch is het voor politie, ambulance en brandweer fijner als ze er niet zijn.

 

Kun je toch je nieuwsgierigheid niet bedwingen en wil je ergens heen gaan, zorg dan dat je net als de mensen hierboven genoemd, voldoende afstand bewaart. Maar bedenk ook of je dit nu wel écht wilt. Erover lezen op internet is één ding, het met eigen ogen zien komt veel meer aan. Je kunt beter je informatie halen van sites zoals deze, of die in de eerder genoemde lijst. Dat is zowel voor jezelf als voor de hulpdiensten de beste optie.

 

Al het 112-nieuws

Dus, wat doe je als je een sirene hoort? Dan ga je naar de sites waarvan je weet dat ze er aan betrouwbare, snelle en volledige nieuwsgaring doen. En als je eenmaal weet wat er aan de hand is, kun je gewoon weer door met je dag. Als je dan ook nog onthoudt welke gevaren er in de wereld zijn en daarnaar handelt - dus verantwoord en veilig de weg op - dan heb je al helemaal jezelf en de wereld een plezier gedaan!

Ook interessant

Headlines