Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 03:10:23 (dia) Liebeek 6715HR Ede 25846 Prio Middel Eenheid | Ambulance 07-116

Ambulance 07-116

zaterdag 27 februari 2021

DINSDAG 19|01

Herinrichting Telefoonweg als 30km zone: rustiger, veiliger en groener

De Telefoonweg is straks bedoeld voor bestemmingsverkeer, dus voor bewoners, werkenden en bezoekers van Ede centrum en niet meer voor het doorgaande verkeer

EDE - In de loop van 2021 is het een stuk rustiger, veiliger en groener op de Telefoonweg. Door het terugschroeven van de maximumsnelheid naar 30km/u en een bijpassende inrichting krijgen fietsers en voetgangers meer ruimte. Door de versmalling van de weg ontstaat er ruimte voor tientallen extra bomen, plantvakken en parkeerplekken langs de rijbaan. De werkzaamheden aan de Telefoonweg starten vanaf medio februari 2021.

 

Snelheidsremmende maatregelen
De Telefoonweg is straks bedoeld voor bestemmingsverkeer, dus voor bewoners, werkenden en bezoekers van Ede centrum en niet meer voor het doorgaande verkeer. Het project loopt van de rotonde aan de Molenstraat tot en met de kruising Stationsweg. De weg krijgt een frisse uitstraling met gebakken klinkers in plaats van asfalt. De lage maximumsnelheid, smallere rijbaan en snelheidsremmende maatregelen zorgen voor een veiligere route voor fiets- en autoverkeer. Plateaus en zebrapaden helpen automobilisten om zich aan de nieuwe snelheid te houden.

 

Vergroening
Wethouder Jan Pieter van der Schans: ,,De herinrichting van de Telefoonweg is ook een van de maatregelen om het centrum van Ede te vergroenen.'' Eerder werden het marktplein, Grotestraat, Kuiperplein en Maandereind onder handen genomen. ,,Met 30 nieuwe bomen van verschillende soorten en 40 plantvakken langs de gehele weg sluit de weg mooi aan op de groene uitstraling van de rest van het centrum.''

 

Meedenken
Het afgelopen jaar heeft een groep bewoners, organisaties en ondernemers in meerdere werksessies meegedacht over het nieuwe ontwerp. De inbreng van deze ervaringsdeskundigen is heel waardevol gebleken voor het project en het nieuwe ontwerp.

 

Planning werkzaamheden
De werkzaamheden starten vanaf februari 2021. Aannemer Dusseldorp werkt tot de bouwvakantie in 6 fases (wegvakken) door tot aan de spoorovergang. Na de zomer wordt het deel tussen het spoor en de Stationsweg uitgevoerd. Er worden omleidingsroutes ingesteld. Het Kuiperplein blijft altijd bereikbaar.

 

Onderdeel van de werkzaamheden is de aanleg van een leiding van het warmtenet vanaf de Molenstraat tot aan de spoorwegovergang. Dit tracé gaat uiteindelijk de Kolkakkerbuurt van warmte voorzien.

 

Een gedeelte van de Veenderweg wordt uiterlijk begin 2022 aangepakt om de schoolzone van CNS basisschool Cavaljé beter aan te laten sluiten op de kruising Brouwerstraat.

Foto's
1/1
Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie

Ook interessant

Headlines