Redactie algemeen 0 reactie(s) do 01 november 2018, 20:39

Vraag het de specialist: alles over vuurwerk

Laatst bijgewerkt: maandag 17:46 uur

Vuurwerk is een feestproduct voor Oud & Nieuw, maar roept toch elk jaar veel vragen en discussies op, als de temperatuur begint te dalen. Maar hoe zit het nu met illegaal vuurwerk, het kopen en afsteken van vuurwerk en de start van de voorverkoop? Waar kun je dan beter terecht met al je vragen over vuurwerk dan bij dé professionele vuurwerkhandel voor de regio Barneveld, Harselaar, Achterveld, Kootwijkerbroek, Voorthuizen, Wekerom en Lunteren: Vonk Vuurwerk? 

  1. Wanneer is vuurwerk in Nederland illegaal? 

Bepalen of vuurwerk illegaal is in Nederland is lastig te zeggen. het ziet er vaak niet afwijkend uit en wordt soms als normaal vuurwerk aangeboden. Als vuistregel voor illegaal vuurwerk geld: illegaal vuurwerk is al het vuurwerk dat niet in legale handel en binnen de vastgestelde verkoopdagen in Nederland wordt verkocht. Voorbeelden van bekend illegaal vuurwerk zijn strijkers, mortierbommen, lawinepijlen en cobra’s. 

  1. Hoe steek ik het veiligst vuurwerk af, zoals strijkers, romeinse kaarsen en vuurpijlen? 

Strijkers en Romeinse kaarsen zijn verboden in Nederland. 

 

Voor al het vuurwerk geldt: 

Het beste kunt u voor gebruik de handleiding op de verpakking lezen Vuurwerk altijd buiten gebruiken. Nooit vuurwerk in de hand vasthouden. Gebruik een aansteeklont om uw vuurwerk aan te steken i.p.v. een aansteker. 

 

Een vuurpijl afsteken: 

Het beste kunt u de lanceerbuis of een lanceerstandaard gebruiken. Mocht u dit niet hebben, dan kunt u het beste een fles vullen met water en deze gebruiken. Richt de vuurpijl altijd recht omhoog. Steek de pijl aan en neem daarna minimaal 15 meter afstand van de vuurpijl. 

 

Een vuurwerkpot afsteken: 

Plaats de pot stabiel en recht op de grond. Steek de vuurwerkpot aan en neem daarna 15 meter afstand tot de pot. 

 

Na afloop: 

Steek weigeraars nooit opnieuw aan. Ruim vuurwerkresten altijd netjes op. 

 

  1. Hoeveel vuurwerk mag ik maximaal kopen in Nederland? 

In Nederland mag u maximaal 25KG vuurwerk kopen.  Het is alleen toegestaan om de laatste 3 dagen van het jaar vuurwerk te kopen. Valt 31 december op zondag, dan mag er een dag eerder begonnen worden met vuurwerkverkoop 

  1. Hoe lang kan ik vuurwerk bewaren? 

Op vuurwerk zit geen houdbaarheidsdatum. Wel is het belangrijk dat u vuurwerk droog bewaart. Het is toegestaan 25 kg in huis te bewaren. Het beste kunt u dit op een veilige plek doen, dus niet bijvoorbeeld onder uw bed. Maar in de kelder of op zolder. 

  1. Hoe oud moet ik zijn voor het kopen van vuurwerk? 

Voor vuurwerk geldt de minimale leeftijd van 16 jaar. Categorie 1 vuurwerk mag het hele jaar gekocht worden vanaf 12 jaar Dit zijn bijvoorbeeld sterretjes, knalerwten en grondbloemen. Legitimatie is altijd verplicht! 

  1. Wanneer start de voorverkoop en hoe gaat dat in zijn werk? 

Onze voorverkoop start 15 november via onze webshop. Daar kunt u ons complete aanbod bekijken. Tevens staan bij veel producten filmpjes van de effecten. t/m 24 december hebben wij leuke acties met gratis vuurwerk bij uw bestelling. Tevens hebben wij scherpe acties in de voorverkoop. Bestelt u in de voorverkoop, dan ontvangt u een e-mail met uw bestelcode. Neem deze code mee naar onze winkel en u kunt het bestelde vuurwerk bij ons afhalen op het door u gekozen tijdstip. Wij zorgen dat uw bestelling klaar ligt zodat u niet hoeft te wachten. Vanaf 23 december is het ook mogelijk om in onze winkel vuurwerk in de voorverkoop te bestellen. Tevens hebben wij dan onze complete collectie voor u gepresenteerd, zodat u kunt zien wat u wilt bestellen. 

  1. Wat zijn de nieuwste trends op vuurwerkgebied? 

Nieuw dit jaar zijn de compounds dat zijn vuurwerkpotten aan elkaar verbonden. Dat houdt in dat er diverse potten aan elkaar verbonden zijn tot 1 grote pot. Een compound bestaat uit maximaal 2 kg vuurwerk.

Theo van Beek

Vonk Tweewielers / Vonk Vuurwerk

http://www.devuurwerkwinkel.nl/barneveld 

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Ede

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Ede
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.