Redactie algemeen 0 reactie(s) vr 18 januari 2019, 23:28

Autorijden in de winter

Laatst bijgewerkt: maandag 17:42 uur

In de auto is het aangenaam en comfortabel als het buiten koud is. Wel is rijden in de winter anders dan rijden in de zomer: er zijn een aantal punten waarop bestuurders alerter moeten zijn. Het is eigenlijk vanzelfsprekend, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee! 

Fietsers en voetgangers in donkere periode 

De winter is een donkere periode. De zon staat verder weg van de aarde, waardoor het licht in de winter anders is dan in de zomer. Daar komt bij dat het ’s ochtends langer donker blijft en ’s avond eerder donker wordt, waardoor automobilisten in de spits vaak in het donker rijdt. Lichten aan en geen probleem? Toch is extra voorzichtigheid geboden, vooral bij het letten op fietsers en voetgangers. In de wintermaanden zijn voetgangers en fietsers vaker betrokken bij ongelukken. Vooral voetgangers zijn soms moeilijk te zien. Een automobilist moet bij het afslaan in wijken vaak stapvoets rijden om even rustig te kijken of er iemand oversteekt. 

Statistisch meer ongelukken in de winter 

Dat er in de wintermaanden meer ongelukken gebeuren op de weg, is een feit. Volgens een rapport van het Verbond van Verzekeraars uit 2017 zijn er statistisch gezien duidelijk meer ongelukken in de periode van half september tot en met februari. In maart gaat het beter maar in april dan juist weer slechter. Dat komt door het effect van de zomertijd: tijdens de ochtendspits is het binnen een tijdsbestek van een paar weken ineens weer donker. Uit de statistieken blijkt ook dat de ochtendspits sowieso het gevaarlijkste moment is, meer dan de avondspits. 

Sneeuw en ijs 

Niet alleen is het donker in de winter, ook het weer zorgt vaak voor gevaarlijke situaties. Zo veroorzaken sneeuw en ijs gladheid. Er is een duidelijk verband tussen de hoeveelheid sneeuw die valt en het aantal ongelukken. Bij meer dan 5 cm sneeuwval neemt het aantal ongelukken met 50% toe. Ook bij minder sneeuw zijn er meer ongelukken dan normaal. Dit komt voor een groot deel door het verminderde zicht. Hoewel automobilisten hun rijgedrag aanpassen bij neerslag, doen ze dat niet genoeg om een stijging in het aantal ongevallen te voorkomen. IJsvorming op de weg maakt ook dat het voertuig de grip op het wegdek verliest. Rond de gladde dagen, is er ook sprake van meerdere ongevallen door gladheid op de alarmeringen-pagina.

Wie is aansprakelijk? 

Als er ongelukken gebeuren, wordt vastgesteld wie de schuldige partij is. De WA-verzekering van deze partij keert uit aan alle gedupeerden (als deze persoon de schade met de auto veroorzaakt), ook als het inzittenden zijn van de auto van de verantwoordelijke partij. Bij ongevallen wegens gladheid is het soms lastig vast te stellen wie verantwoordelijk is. Heeft de gemeente of het rijk verzuimd juist op die plek te strooien of zijn ze afgeweken van hun gebruikelijk strooiroute? Dan zouden deze aansprakelijk kunnen zijn. Om problemen te voorkomen, is een inzittendenverzekering een goed idee. In de winter is extra voorzichtigheid geboden en een goede autoverzekering afsluiten is altijd een must.

 
Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Ede

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Ede
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.