Logo 112Ede

Redactie algemeen 0 reactie(s) di 14 januari 2020, 17:22

Voorlichtingsactie “Veilig naar huis” na een avond stappen

Laatst bijgewerkt: maandag 17:29 uur

EDE – Op zaterdagavond 11 januari was de voorlichtingsactie “Veilig naar huis” in het uitgaansgebied. Bedoeld om uitgaanspubliek bewust te maken dat rijden onder invloed van alcohol en/of drugs niet verstandig en zeer risicovol is. Zodat automobilisten onder invloed niet meer achter het stuur gaan zitten en iedereen weer veilig thuis komt na een gezellige avond stappen in Ede.

Benadering uitgaanspubliek

In het uitgaansgebied stond om 23.00 uur het team Rijden Zonder Invloed klaar met hun bakfiets en alcohol- en drugstesten. Bij aankomst werden automobilisten aangesproken door het team, zijn afspraken met hen gemaakt en ontvingen zij een polsbandje. Aan het einde van de avond is aan de automobilisten gevraagd of ze (vrijwillig) een alcohol- en drugstest wilden laten afnemen. Met automobilisten met een te hoog alcohol- of drugspercentage in hun bloed, is gesproken over alle redenen waarom het niet verstandig is om alsnog te gaan rijden en wat de gevolgen hiervan zijn. Daarnaast is een alternatieve vervoersmogelijkheid gezocht om toch veilig thuis te komen, zoals het nemen van een taxi. De voorlichting eindigde omstreeks 05.00 uur.

Resultaten

Het team heeft met ongeveer 180 automobilisten en hun bijrijders gesprekken gevoerd. Er zijn 63 blaastesten afgenomen, waarvan 4 met een te hoog promillage. Ook zijn er 22 drugstesten afgenomen, waarvan bij 4 personen uit de test bleek dat zij cannabis hadden gebruikt en 1 persoon cocaïne.
Met de automobilisten met een te hoog promillage of een positieve uitslag van de drugstest is nogmaals het gesprek aangegaan en gezocht naar alternatieve vervoersmogelijkheden zoals het nemen van een taxi.

Er hing een gezellige sfeer op het Museumplein, uitgaanspubliek had een open en geïnteresseerde houding en er zijn leuke en goede gesprekken gevoerd.

Project Veilig Uitgaan

De voorlichtingsactie “Veilig naar huis” is één van de maatregelen in het kader van het project Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan waarin horeca, politie, gemeente, bewoners en uitgaanspubliek zich gezamenlijk inzetten voor een veilig en aantrekkelijk uitgaansleven in Ede.

Meer maatregelen die op stapel staan, zijn onder andere de invoering van de Collectieve Horeca Ontzegging en de voorlichtingsavond voor ouders over alcohol- en drugsgebruik van jongeren.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Ede

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Ede
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.