Logo 112Ede

Redactie algemeen 0 reactie(s) do 19 maart 2020, 15:44

VCA cursus Barneveld

Laatst bijgewerkt: maandag 23 aug 2021 om 17:27 uur

BARNEVELD – Veiligheid op de werkvloer is belangrijk, dat zal niemand in twijfel trekken. Toch wordt er nog een groot aantal maatregelen over het hoofd gezien. Met een VCA opleiding worden werknemers en leidinggevenden van de juiste kennis daarover voorzien. 

 
Wie op zijn werkplek blootgesteld wordt aan harde geluiden, draagt gehoorbescherming. Toch staat volgens Veiligheid.nl, ondanks de Arbowetgeving, lawaaislechthorendheid al jaren in de top 3 van meest gemelde beroepsziekten. Dagelijks werken negenhonderdduizend werknemers in schadelijke geluidsniveaus. 
 
Vooral in de bouwsector komt veel gehoorschade voor. Van oorsuizen, minder horen tot zelfs doofheid. Op een bouwplaats zijn werknemers weliswaar verplicht gehoorbescherming te dragen, maar hierdoor horen ze soms waarschuwingssignalen niet en is communiceren lastiger. Dat maakt dat het dragen van de bescherming soms gewoon niet handig is. Hoe ga je daar mee om? 
 
In een VCA cursus komen dit soort beschermingsmiddelen, protocollen en maatregelen aan de orde. Zo is de werkgever verplicht geluids(druk)niveau van 80 dB een PBM ter beschikking te stellen en de werknemers de mogelijkheid te bieden hun gehoor te laten controleren Vanaf 85dB moet de werkgever een beheersplan met maatregelen opstellen en uitvoeren, de werknemers PBM’s laten dragen en het gevaar met borden signaleren. 
 
Handvatten om risico’s te vermijden
 
Dit is nog maar één voorbeeld van een risico op de werkvloer, maar er is natuurlijk nog zoveel meer. Dat gaat van hoe je er mee omgaat als je lange tijd eenzelfde houding moet zitten tot aan maatregelen tijdens sloopwerkzaamheden, het werken langs een snelweg of werken in het donker. En wat te denken van werken met grote machines of op grote hoogten. 
 
Een VCA opleiding biedt werknemers en leidinggevenden alle mogelijke handvatten om risico’s op de werkvloer te vermijden. VCA staat voor VGM (Veiligheid, gezondheid en milieu) Checklist Aannemers Basisveiligheid. Er is ook een groen-variant speciaal voor medewerkers die in de groensector werken zoals hoveniers. 
 
Er is een VCA basis cursus van een dag voor medewerkers op de werkvloer en een VCA vol training voor leidinggevenden en zzp’ers. De cursussen zijn zowel op locatie, zoals VCA Barneveld, als intern bij een bedrijf te volgen. Ook is er een E-learning variant die online te volgen is en afgesloten wordt met een centraal examen. 
 
Terugkomend op het belang van gehoorbescherming op de werkvloer. Wist je dat er door gehoorschade 25 procent meer ongevallen op de werkvloer plaatsvinden en dat mensen met gehooraandoeningen vaker kampen met burn-outs? 
 
Dit geeft aan dat de kennis hierover van groot belang is en de bewustwording een eerste stap is naar maatregelen om dit soort fysieke en geestelijke gevolgen zo veel mogelijk te voorkomen. 

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Ede

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Ede
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.