Logo 112Ede

Redactie algemeen 0 reactie(s) di 21 april 2020, 19:35

Alternatieve Airborne Luchtlandingen en Herdenking Ede

Laatst bijgewerkt: maandag 23 aug 2021 om 17:26 uur

EDE – Zojuist heeft het kabinet een verlenging van de maatregelen rondom de evenementen aangekondigd. Dit maakt dat de gemeente Ede ervoor heeft gekozen om de Airborne Luchtlandingen en Herdenking in een alternatieve vorm door te laten gaan. Met de huidige maatregelen is het niet verantwoord om een grootschalig herdenkingsevenement te organiseren waar bijna 100.000 mensen vlakbij elkaar staan.

Daarom ontwikkelt de gemeente Ede samen met partner 11 Luchtmobiele Brigade een alternatief herdenkingsprogramma. Hoe dat er precies uit gaat zien, is nog niet bekend, maar we kijken onder andere naar online alternatieven en activiteiten met jeugd en scholen. Het alternatieve programma zal recht doen aan het verhaal en aan de geschiedenis.

Burgemeester René Verhulst: “Het belang van herdenken staat voorop. Juist in dit jaar dat we 75 jaar vrijheid kunnen vieren. Helaas in een andere vorm dan we gewend zijn, dat spreekt voor zich. Maar dat de Airborne Herdenkingen door moeten gaan staat voor mij als een paal boven water. De geleverde strijd moet herdacht worden en onze vrijheid moet gevierd worden.”

Airborne Luchtlandingen en Airborne Herdenking

De Airborne Luchtlandingen en Airborne Herdenking zijn onlosmakelijk met Ede verbonden. Jaarlijks vindt op de derde zaterdag in september dit bijzondere herdenkingsevenement plaats op de Ginkelse Heide.

In aanwezigheid van de laatste WOII veteranen en tienduizenden bezoekers uit binnen en buitenland worden de gebeurtenissen van september 1944 herdacht. Uitgangspunt is de bijzondere geschiedenis van de Slag om de Ginkel. De 2.000 para’s die op 18 september 1944 sprongen voor onze vrijheid, die letterlijk een sprong maakten in het onbekende. Vandaag de dag is het de 11 Luchtmobiele Brigade uit Arnhem die Rode Baretten uit de hele wereld verzamelt om parachute te springen tijdens de herdenking. Zij doen dit als specialist in airborne optreden en organisator van een grote internationale oefening.

Vorig jaar, tijdens de 75-jarige herdenking van de operatie Market Garden, werd de herdenking in Ede nog bijgewoond door HKH Prinses Beatrix en ZKH Prins Charles.

Airborne Region

In september zijn er altijd veel Airborne herdenkingen in de hele regio. Elke gemeente gaat de komende periode bepalen hoe en in welke vorm deze herdenkingen zullen doorgaan.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Ede

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Ede
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.