Logo 112Ede

Redactie 112 0 reactie(s) di 19 mei 2020, 11:00

Operatie Alfa: Voortvluchtige Toon R. opgepakt in Ede [video]

Laatst bijgewerkt: maandag 23 aug 2021 om 17:25 uur

EDE – Op een vakantiepark in Ede is maandagavond de voortvluchtige Toon R. opgepakt. Het Openbaar Ministerie Oost-Brabant beschouwt de 40-jarige R. als een van de kopstukken van een crimineel familienetwerk uit Oss. Tijdens Operatie Alfa werd eind 2019 en begin dit jaar een groot aantal leden van het netwerk opgepakt. Toon R. was als enige nog voortvluchtig en daarmee een van de meest gezochte mannen in Brabant. Aan zijn vlucht kwam vanavond een eind.

De politie was al sinds 21 november 2019 op zoek naar hem. R. zelf, zijn familie en zijn advocaat wisten dat wij hem wilden aanhouden. Er werd hem herhaaldelijk een oproep gedaan om zich te komen melden, maar dat gebeurde niet. De zoektocht van de politie ging daarom op volle kracht verder. De verdachte werd internationaal gesignaleerd.

Informatie
Kort geleden kwam bij het opsporingsteam informatie binnen over de mogelijke verblijfplaats van R. Verder onderzoek leidde maandagavond tot een strak gecoördineerde politieactie op het vakantiepark in de Gelderse Vallei. Rond 22.00 uur viel een arrestatieteam een huisje op het park binnen, waar Toon R. werd aangehouden en overgebracht naar een politiebureau. De arrestatie verliep zonder problemen.

Ernstige verdenkingen
Naast lidmaatschap van een criminele organisatie wordt R. verdacht van betrokkenheid bij vuurwapenhandel, vuurwapenbezit en diverse drugsdelicten. Het OM is dan ook blij met de arrestatie: “De feiten waarvan hij wordt verdacht zijn niet de minste. De kopstukken van de criminele familie hielden zich in onze ogen bezig met zware criminaliteit zoals internationale drugshandel. Het is daarom goed dat ook de laatste verdachte is aangehouden en dat dit grote onderzoek voor alle verdachten een vervolg krijgt in de rechtszaal”, zo laat persofficier Janine Kramer maandagavond weten. Het OM prijst het optreden van de politie bij de opsporing van de verdachte. De vasthoudendheid van het rechercheteam heeft enorm bijgedragen aan het resultaat van vanavond.

Operatie Alfa
Tijdens een zogeheten pro-formazitting kwam het OM vorige week donderdag met nieuwe feiten in het grote onderzoek. Zo zijn uit sporenonderzoek door het NFI meerdere DNA-matches naar voren gekomen, die de verdenkingen richting leden van de organisatie alleen maar groter hebben gemaakt. De feiten verstevigen volgens de officieren van justitie de conclusie dat leden van de organisatie met grote vanzelfsprekendheid en intensiteit ernstige misdrijven pleegden: “Het gebrek aan maatschappelijk normbesef komt hierdoor nog prominenter naar voren”, zo lieten ze vorige week weten. Aanstaande woensdag is er een pro-formazitting met zeven andere verdachten uit het onderzoek.

Tijdens de inval heeft de politie een bestelbus ingenomen waarin vaten en jerrycans stonden. Ook heeft de politie een doorgeladen vuurwapen, een groot geldbedrag en twee laptops in beslag genomen.

Toon R. wordt later deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris.

112 Ede

Meer artikelen over de inzet van hulpdiensten bij een misdaad in Ede lees je in onze categorie 112 Nieuws Ede. Alle 112 alarmeringen uit Ede kan je live volgen via 112 meldingen Ede.

Video

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Ede

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Ede
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.