
Gemeente is begonnen met het uitstorten van kalk op de Ginkelse Heide in Ede
Laatst bijgewerkt: maandag 17:21 uur
EDE – De gemeente Ede is vandaag begonnen met het uitstorten van kalk op de Ginkelse Heide in Ede. Er wordt een miljoen kilo kalk gestort op de natuur in Ede. Dit over een oppervlakte van 37,5 hectare. De mensen van Heliair uit Harskamp zijn hier de komende dagen erg druk mee.
De kalk uit het schelpgruis maakt het bos- en heidegebied minder zuur. Het ‘bekalken’ van hei en bos maakt deel uit van het biodiversiteitsbeleid van de gemeente Ede. Dit beleid is gericht op het versterken en behouden van de bijzondere en kwalitatief hoogwaardige flora en fauna in Ede.
Bodem uit balans
De bodem in het bos- en heidegebied is verzuurd. Hierdoor zakken belangrijke voedingsstoffen weg. Dit heeft ernstige gevolgen voor zowel dieren, planten als bomen. De verzuring is zichtbaar door bijvoorbeeld jonge koolmezen die door hun pootjes zakken door kalkgebrek in de botten en het sterven van eikenbomen.
Maatregelen
Wethouder Jan Pieter van der Schans: ,,De natuur heeft het moeilijk en daar moeten we wat aan doen. We treffen twee soorten maatregelen. Bronmaatregelen, die als doel hebben de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen en herstelmaatregelen. Van dat laatste is dit bekalkings-project een goed voorbeeld. Het schelpgruis maakt de bodem minder zuur. ‘
Bekalken
In totaal wordt 385 hectare bos- en natuurgebied bestrooid met schelpgruis. Dit gebeurt in etappes met behulp van een helikopter. Tijdens het bestrooien is het bos- en heidegebied afgesloten voor publiek. Dit vanwege het stof, lawaai en vallende deeltjes gruis. Alleen het gebied waar op dat moment bekalkt wordt, is afgesloten. Er wordt niet boven woningen en tuinen van woningen gestrooid, ook blijven alle woningen in het gebied bereikbaar tijdens het bekalken.
Reacties met de meeste stemmen
Ernstig ongeval tussen bestelbus…
Brandweer forceert deur voor…
Automobilist in Ede mist…
Twee auto’s en motor…
Actieve discussies
Recente reacties