Redactie algemeen 0 reactie(s) zo 15 november 2020, 17:29

Mannen uit Veenendaal leggen contact met potentiële slachtoffers vanuit vakantiepark in Ede

Laatste update: 23 aug 2021 17:20 uur

EDE / VEENENDAAL – Op een vakantiepark in de gemeente Ede zijn zaterdag drie mannen aangehouden op verdenking van phishing. De mannen van 17 en twee van 19 jaar oud uit Veenendaal worden ervan verdacht vanuit een vakantiewoning op het park contact te willen leggen met potentiële slachtoffers.

In de vakantiewoning lagen verschillende brieven met daarop gegevens van een bank en de oproep nieuwe pinpassen aan te vragen. De aanwezige brieven, printers, computers en diverse telefoons zijn in beslag genomen voor het onderzoek. Tijdens een doorzoeking in Veenendaal is nog een verdachte aangehouden. Het gaat om een vrouw van 19 uit Veenendaal, meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

De zaak werd opgemerkt door een alerte medewerker van het vakantiepark die direct contact op heeft genomen met de politie. Korte tijd later konden de verdachten bij het park worden aangehouden.

Wat is phishing
Criminelen zijn helaas erg creatief met het achterhalen van inloggegevens van bankrekeningen. Ze sturen bijvoorbeeld een e-mail of sms (dit wordt smishing genoemd, een samenvoeging van sms en phishing). In het bericht kan staan dat er iets mis is met een bankgegevens of dat een bankpas is verouderd en dat er gratis een nieuwe kan worden aangevraagd. Hiervoor zijn de inlognaam en wachtwoord nodig. Op deze manier krijgt de fraudeur de beschikking over de bankgegevens van een slachtoffer. Met alle gevolgen van dien.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Ede

Volg ons

Volg ons