Logo 112Ede

Redactie algemeen 0 reactie(s) di 01 december 2020, 17:37

Extra aandacht op school na huiselijk geweld

Laatst bijgewerkt: maandag 17:20 uur

REGIO WEST VELUWE VALLEI – Politie, leerplicht en basisscholen in de regio West Veluwe Vallei gaan nog beter samenwerken om kinderen die thuis geweld meemaken te ondersteunen. Deze nieuwe werkwijze, die ‘Handle with Care’ heet zorgt ervoor dat informatie vanuit de verschillende partijen eerder en beter gedeeld wordt in het belang van het kind.

De gemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk en Scherpenzeel (regio West Veluwe Vallei) gaan als eerste regio in Nederland starten met deze methode. Er zijn 131 scholen die zich hebben aangesloten bij de werkwijze Handle With Care. Een mooi resultaat waarmee we in de toekomst veel kinderen beter kunnen ondersteunen als zij in aanraking zijn gekomen met geweld .

Handle with care
De politie geeft na een incident met geweld aan school door dát er iets is gebeurd, zonder te vertellen wát er is gebeurd. Leerkrachten kunnen hun leerlingen zo beter steunen, bijvoorbeeld door niet bestraffend te reageren op huiswerk dat niet af is of met wat extra aandacht. Zo voelt het kind zich gehoord en gezien. Kinderen die thuis geweld meemaken, hebben vaak last van angst en stress en voelen zich alleen met hun ervaringen. Ze gaan de volgende dag gewoon naar school. Nu weten leerkrachten vaak niet dat het kind recent thuis geweld heeft meegemaakt.

Leon Meijer;”Kinderen brengen veel tijd door op school, samen met hun vriendjes en vriendinnetjes en de juf of meester. Dit is naast hun eigen huis een vertrouwde omgeving. Als kinderen thuis geweld meemaken is het fijn dat door een goede samenwerking tussen politie, leerplicht en basisscholen de juf of meester even wat extra aandacht kan geven aan het kind. Ik ben dan ook blij dat alle scholen in Ede hieraan meewerken.

Onderzoek
Handle with Care is een initiatief van Augeo Foundation. Augeo-directeur Mariëlle Dekker: “Uit onderzoek blijkt dat snelle steun voor kinderen die huiselijk geweld meemaken cruciaal is. Veel kinderen krijgen posttraumatische stressklachten. School is voor deze kinderen een extra belangrijke, veilige plek. Als ze daar steun ervaren, kan dat hun veerkracht versterken en de schade van geweld helpen beperken.”

Geweld hoort nergens thuis
Handle with Care maakt deel uit van het actieprogramma ‘Geweld hoort nergens thuis’ van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport en het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Ede

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Ede
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.