Logo 112Ede

Redactie algemeen 0 reactie(s) do 03 december 2020, 17:53

Carbidschieten en vreugdevuren in de gemeente Barneveld verboden

Laatst bijgewerkt: maandag 17:20 uur

BARNEVELD – Het coronavirus heeft gezorgd voor hoge druk op de ziekenhuizen. Er is weinig ruimte voor extra patiënten. Het kabinet kwam daarom een vuurwerkverbod voor de komende jaarwisseling. De gemeente Barneveld sluit hierbij aan met een besluit voor carbid en vreugdevuren. De gemeente zal dit jaar geen ontheffingen verlenen voor schieten met carbid. Ook zullen we het zonder vreugdevuren moeten doen.

Burgemeester Asje van Dijk zegt hierover: “Ook Oud en Nieuw wordt dit jaar anders dan anders. We realiseren ons dat de maatregelen voor velen teleurstellend zijn. Toch roep ik iedereen op er een feestelijke, maar rustige jaarwisseling van te maken zonder carbid en vuurwerk. Zo zorgen we samen voor minder druk op de zorgverleners, van wie dit jaar al het uiterste is gevraagd.”

Elke jaarwisseling raken mensen gewond door vuurwerk. Het is dan extra druk op de spoedeisende hulp en bij huisartsenposten in heel Nederland. Zo werden op 31 december 2019 en 1 januari 2020 1.300 mensen behandeld voor vuurwerkletsel. Maar ook hulpverleners zoals politie en boa’s moeten tijdens de jaarwisseling vaak optreden bij vuurwerkincidenten. Daar komt bij dat zorgverleners en hulpverleners nu hun handen al vol hebben aan extra werk door corona. Daarom heeft het kabinet voor komende jaarwisseling vuurwerk verboden.

Carbid en vreugdevuren
Gemeenten mogen zelf beslissen hoe zij omgaan met het schieten met carbid. In de gemeente Barneveld is het schieten met carbid in principe niet toegestaan. In de plaatselijke verordeningen (APV) staat dat het alleen maar kan als de gemeente een ontheffing verleent. Maar de gemeente Barneveld heeft besloten dit jaar geen ontheffingen te verlenen voor de komende jaarwisseling.

Want bij carbidschieten bestaat kans op verwondingen. Dat is zeker zo wanneer meer onervaren personen dit gaan afsteken als alternatief voor vuurwerk. Daarnaast komen bij het carbidschieten vaak grotere groepen samen. Dat is vanwege de kans op verspreiding van het virus niet wenselijk. Om dezelfde reden verleent de gemeente dit jaar ook geen ontheffing voor vreugdevuren. Inwoners die een ontheffing hebben aangevraagd, ontvangen hierover bericht.

Klein vuurwerk wel toegestaan
Het verbod op het verkopen en afsteken van vuurwerk geldt voor al het ‘oudejaarsvuurwerk’. Klein vuurwerk als sterretjes en knalerwten (categorie F1) is wel toegestaan. Dit vuurwerk is het hele jaar te koop en mag vanaf 12 jaar worden gebruikt. Meer informatie over de landelijke regels rondom vuurwerk is te vinden op Rijksoverheid.nl/vuurwerk

Extra activiteiten voor jongeren
De gemeente heeft extra aandacht voor jongeren die het deze decembermaand moeten doen zonder feesten en vuurwerk. De jongerenwerkers zijn rond de feestdagen zichtbaar op straat aanwezig.

De komende weken organiseert Be Active & Creative veel extra activiteiten voor kinderen en jongeren.

Video

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Ede

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Ede
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.