Logo 112Ede

Redactie algemeen 0 reactie(s) do 04 februari 2021, 21:41

Slachtoffer van huiselijk geweld? Vraag met codewoord ‘masker 19’ om hulp

Laatst bijgewerkt: maandag 17:18 uur

Ook in Nederland is het vanaf nu mogelijk om door het uitspreken van codewoord ‘masker 19’ om hulp te vragen in apotheken. Eerder was deze maatregel in Frankrijk en Spanje al ingesteld. Effectief, want deze landen zagen de meldingen met een derde en de helft stijgen.

Door het codewoord te noemen  kunnen slachtoffers om hulp vragen zonder dat een ander dit hoort. De apotheker zal na het horen van het codewoord het slachtoffer in contact brengen met hulpverleners. Hij of zij doet dit door te antwoorden dat de maskers besteld gaan worden als het slachtoffer zijn of haar adres achterlaat. 

Onder de radar 

Het blijkt nog niet uit de cijfers, maar minister Hugo de Jonge, van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is er niet gerust op. Gezinsleden zitten bij elkaar op de lip en hebben te maken met stress en angst door het virus. Kleine incidenten, zoals het rond laten slingeren van een jongensfiets 24 inch of jongensfiets 26 inch kan resulteren in een enorm conflict waarbij geweld om de hoek komt kijken.  Bovendien is er door het thuiszitten geen sociale controle meer en als gevolg hiervan blijft huiselijk geweld meer onder de radar. Onlangs startte de campagne ‘Ik vermoed huiselijk geweld’ van de overheid, om mensen voor te lichten hoe ze incidenten kunnen melden. 

Waarom masker 19? 

Er is door de coronacrisis extra veel vraag naar specifieke mondmaskers. Vandaar dat het woord masker 19 het codewoord is en niet omafiets. Bovendien is het helemaal niet raar om het woord masker 19 in een apotheek uit te spreken. Die locatie is bewust gekozen, omdat dit voor de meeste mensen een omgeving is die veilig is en betrouwbaar. Slachtoffers hebben nu de kans om hun situatie kenbaar te maken. Alle apotheken in Nederland zijn op de hoogte gesteld. 

Veilig Thuis

Heb jij te maken met huiselijk geweld? Of heb je het vermoeden dat er zich wat afspeelt in jouw omgeving? Neem dan contact op met Veilig Thuis via het telefoonnummer 0800-2000. Praat erover en vraag advies aan de experts van deze organisatie. Heb je het idee dat iemand direct in gevaar verkeert? Aarzel dan niet en bel dan de politie via 112. 

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Ede

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Ede
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.