Logo 112Ede

Redactie algemeen 0 reactie(s) do 04 februari 2021, 21:43

Vier tips om last met de buren te voorkomen

Laatst bijgewerkt: maandag 23 aug 2021 om 17:18 uur

De meeste burenruzies gaan over stankoverlast, harde muziek, een rondslingerende kinderfiets of over de erfafscheiding. Het komt voor dat emoties zo opgekropt worden dat dit resulteert in hele heftige reacties. Daarom hier vier tips om dat niet te laten gebeuren.  

1. Ga in gesprek

De meeste mensen laten het probleem eerst een tijdje sudderen. Doe dat niet, heb je ergens een probleem mee ga dan zo snel mogelijk met je buren in gesprek. Zorg ervoor dat je rustig bent en bereid je gesprek goed voor. Geef aan waarom je ergens last van hebt. Zeg bijvoorbeeld: ‘Mijn dochter van twee valt ’s avonds maar niet in slaap, omdat ze de buurman tot tien uur ’s avonds hoort klussen. De volgende dag is ze daardoor erg vermoeid’. Waarschijnlijk heeft de buurman zelf nog geen kinderen en heeft hij er nooit bij stilgestaan dat zijn geklus tot ’s avonds laat een probleem oplevert. Vind je het lastig om met je buren in gesprek te gaan? Schrijf dan een briefje. 

2. Op de hoogte brengen 

Over klussen gesproken. Ben je zelf van plan om iets te verbouwen of aan te pakken in je woning? Meld dit dan bij de buren en laat ze weten hoe lang deze periode ongeveer gaat duren. Vertel ze wanneer exact iets gaat plaatsvinden en dat ze daar dus geluidsoverlast van kunnen krijgen. Wanneer mensen onverwacht de hele dag geluiden van bouwvakkers horen vinden ze dat erg vervelend. Wanneer ze het van te voren weten hebben ze er meer begrip voor. 

3. Maak afspraken

Wanneer je in gesprek gaat met je buren over een probleem zorg er dan voor dat je ook openstaat voor hun kant van het verhaal. Misschien klinkt de reden waarom je buurman altijd ’s avonds laat muziek maakt heel logisch. Zorg er in ieder geval voor dat je afspraken maakt waar je allebei tevreden mee bent. Ergeren je buren zich ontzettend aan de meisjes fiets en jongens fiets die iedere avond op de stoep blijven liggen. Spreek dan af om die  ’s avonds op te ruimen. Het is een kleine moeite en je buren worden er gelukkiger van, omdat ze niet meer de angst hebben om er met de auto overheen te rijden. 

4. Schakel buurtbemiddeling in 

Werken bovenstaande tips niet dan is het een mogelijkheid om buurtbemiddeling te bellen. Getrainde vrijwilligers kunnen als bemiddelaar functioneren tussen buren. Het is handig wanneer je er samen niet uitkomt, maar wel graag tot een oplossing wilt komen. Op de website van de gemeente is hierover meer informatie te vinden. 

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Ede

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Ede
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.