Logo 112Ede

Redactie algemeen 0 reactie(s) di 09 maart 2021, 17:05

Ede wil duurzame energie opwekken binnen eigen gemeentegrenzen

Laatst bijgewerkt: maandag 17:17 uur

EDE – Met een ‘energieWEB’ stimuleren de gemeenten Wageningen, Ede en Barneveld het opwekken van duurzame energie binnen de eigen gemeentegrenzen. Alle drie de gemeenten willen energieneutraal worden. Dat betekent dat alle energie die ze gebruiken duurzaam wordt opgewekt. Het energieWEB gaat daar bij helpen.

GVO’s
De stroom die de gemeenten op dit moment gebruiken voor hun eigen gemeentelijke organisaties wordt duurzaam ‘gemaakt’ door het aankopen van zogenaamde Garanties Van Oorsprong (GVO’s). Zij betalen daarmee voor de garantie dat de gebruikte stroom ergens anders duurzaam wordt opgewekt. Maar deze stroom is dus al opgewekt. Het geld voor die GVO’s wordt daarmee niet per se geïnvesteerd in meer opwek van duurzame energie, maar gaat naar de opwekker of aandeelhouder van de duurzame energie. Het systeem zorgt bovendien niet voor meer opwek van duurzame energie in de eigen regio. En dat willen de drie gemeenten juist wel!

Fonds EnergieWEB
Het geld dat de gemeenten normaal gesproken kwijt zijn aan de aankoop van de GVO’s, stoppen zij met het nieuwe systeem in een fonds, met de naam ‘EnergieWEB’. Dat geld investeren ze vervolgens in de ontwikkeling van lokale duurzame energieprojecten die gericht zijn op deelname van inwoners en lokale bedrijven. De energie die door deze projecten wordt opgewekt, gebruiken de drie gemeenten zelf voor hun eigen energievoorziening.

Inwoners profiteren
Wethouders van de drie gemeenten zijn enthousiast over deze regeling. Zo vertelde wethouder Geert Ritsema van gemeente Ede namens de andere twee wethouders: “zo stimuleren we verduurzaming op lokaal niveau én blijven de opbrengsten binnen onze regio. Ook kunnen we als gemeenten nu eisen stellen aan wat er met de opbrengsten van energieprojecten gebeurt. Het is goed dat de winst van duurzame energie initiatieven bij de eigen inwoners terecht komt.”

Aansluiten

Gemeenten Ede, Wageningen en Barneveld starten met deze aanpak. Mogelijk kunnen op termijn ook lokale bedrijven en organisaties en buurgemeenten hun energievraag inbrengen. En zo aansluiten bij dit nieuwe systeem.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Ede

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Ede
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.