Logo 112Ede

Redactie algemeen 0 reactie(s) di 16 maart 2021, 18:37

Otterlo krijgt nieuw dorpshuis en circa 70 nieuwe woningen

Laatst bijgewerkt: maandag 17:17 uur

OTTERLO – Otterlo krijgt een nieuw multifunctioneel dorpshuis en circa 70 nieuwe woningen op locaties aan de Sportlaan en Weversteeg. De locatie Onderlangs blijft onbebouwd en krijgt de bestemming natuur. Dat is de kern van de intentieovereenkomst die Otterlo’s Belang, de Stichting Natuurlijk Otterlo en de gemeente Ede tekenen. Met deze overeenstemming kan verder gewerkt worden aan de noodzakelijke bouw van woningen en versterking van belangrijke natuurwaarden.

Tevredenheid
Otterlo’s Belang voorzitter Evert Groeneveld is blij met de overeenstemming: “Otterlo wacht al jaren op woningbouw en een nieuwe accommodatie voor binnensport. Het is voor de leefbaarheid in ons mooie dorp van belang dat we daar nu snel mee aan de slag gaan. Deze stap is daarvoor heel belangrijk.”

Ook Natuurlijk Otterlo is tevreden, aldus voorzitter Jos van der Panne: “Wij zeggen nu ja tegen deze plannen, omdat de bouw natuurinclusief is en tegelijkertijd in de directe omgeving de natuurwaarden versterkt worden. Precies wat bij Otterlo past. Wij zijn blij dat zowel op de locatie Onderlangs als bij de nieuwbouw de biodiversiteit bevorderd wordt.”

Stikstof
Voor de bouw van de woningen en het dorpshuis is goed gekeken naar de uitstoot van stikstof. Deze uitstoot is tijdens de bouwfase (inzet bouwmaterieel) en de gebruiksfase (verkeer van en naar project) relatief klein. Door de ligging van het project dicht tegen het Natura2000 gebied Veluwe is de impact echter groot. Zodra de Provincie Gelderland dit mogelijk maakt, zal de gemeente stikstofrechten verwerven in de directe omgeving. Hiervoor is boerderij de Houtkamp uit Otterlo in beeld: de gesprekken met de familie van Omme en hun adviseur lopen al en zijn zeer constructief. Op deze wijze is er ruim voldoende mogelijkheid om uiteindelijk minder stikstof in de natuur uit te stoten.

Gemeente Ede gaat aan de slag met een bestemmingsplan voor alle ontwikkelingen. Tegelijk wordt samen met partijen uit het dorp gekeken hoe de natuur in en om Otterlo versterkt kan worden. Eind van het jaar moet het bestemmingsplan vastgesteld zijn, zodat in 2022 de schop in de grond kan. Wethouder Peter de Pater: “Als gemeente kiezen we graag voor dit plan, de samenwerking met partijen uit Otterlo heeft resultaat gehad. We moeten daarbij genoegen nemen met minder financiële opbrengst. Daarover moet ik nog wel met de gemeenteraad in gesprek, die heeft het laatste woord hierover.”

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Ede

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Ede
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.