Logo 112Ede

Redactie algemeen 0 reactie(s) ma 17 mei 2021, 19:03

Poortwachter in regenboogkleuren

Laatst bijgewerkt: maandag 23 aug 2021 om 17:16 uur

EDE – Regenbooggemeente Ede besteedt vandaag aandacht aan de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie (IDAHOT). Ede licht De Poortwachter, de iconische brug over de A12 die de entree van Ede markeert, in regenboogkleuren uit. Ook wappert de regenboogvlag bij het gemeentehuis.

Wethouder Geert Ritsema: “De gemeenteraad heeft op 4 februari een belangrijke stap gezet door de gemeente Ede uit te roepen tot Regenbooggemeente. Daarom willen we deze dag niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Door de Poortwachter in Regenboogkleuren uit te lichten laten we zien dat in Ede discriminatie op basis van seksuele voorkeur of gender identiteit niet accepteren: iedereen moet zichzelf kunnen zijn en dat ook kunnen laten zien aan anderen. Wij staan voor een inclusieve samenleving waarin iedereen zichzelf mag zijn en mee kan doen.” De gemeente Ede is één van de 55 Regenboogsteden.

Internationale Dag Tegen Homo- Bi en Transfobie
17 mei is jaarlijks de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie. De dag werd in 2003 in het leven geroepen en inmiddels doen zo’n 130 landen mee. Op deze dag vragen LHBTI-organisaties aandacht voor de sociale onwenselijkheid van homo- en transhaat. LHBTI staat voor lesbische vrouwen (L), homoseksuele mannen (H), biseksuelen (B), transgenders (T) en intersekse personen (I).

Herkomst 17 mei
Op 17 mei 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten. Vóór die tijd stond homoseksualiteit op die lijst namelijk geregistreerd als een psychische aandoening. Daarom wordt IDAHOT jaarlijks op 17 mei gevierd.

Bewustwording
Nog steeds krijgen veel mensen te maken met discriminatie vanwege hun seksuele geaardheid of genderidentiteit. Ze krijgen moeilijker een baan, worden uitgesloten of gepest, met alle gevolgen van dien. Daarom durven sommige mensen ook niet openlijk uit te komen voor hun seksuele voorkeur, terwijl ze dat wel zouden willen. Bij IDAHOT gaat het met name om bewustwording. Een dag als deze maakt seksuele diversiteit en genderdiversiteit zichtbaar. En dat draagt bij aan de sociale acceptatie.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Ede

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Ede
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.