Redactie 112 0 reactie(s) do 20 mei 2021, 18:50

Onderzoek naar nieuwe brandweerlocatie Ede afgerond

Laatst bijgewerkt: maandag 17:16 uur

EDE – De brandweer in Ede is op zoek naar een nieuwe locatie voor hun kazerne. De huidige kazerne voldoet niet aan de wettelijke eisen en verplichtingen. De gemeente heeft het afgelopen jaar onderzoek gedaan naar mogelijke nieuwe locaties. Het college van burgemeester en wethouders is het eens met de nieuwe voorkeurslocatie en heeft ingestemd met de verhuizing van de brandweerkazerne naar de Peppelensteeg.

Wethouder Peter de Pater: “Het leveren van adequate brandweerzorg dat voldoet aan alle eisen van deze tijd is prioriteit nummer 1 voor onze regionale brandweer. Daar hoort een kazerne bij die voldoet aan alle eisen en verwachtingen. Het is mooi dat er op basis van het onderzoek een geschikte nieuwe plek is gevonden. Zo is de brandweerzorg voor Ede ook in de toekomst goed geregeld”.

Locatie Peppelensteeg
Uit het locatieonderzoek komt de Peppelensteeg naar voren als de beste locatie voor een nieuwe brandweerkazerne. De Peppelensteeg is een plek waar de brandweerkazerne goed past en ook goed bereikbaar is. Vanaf deze locatie kan sneller hulp worden geboden dan vanaf de huidige locatie. Op de gewenste locatie ligt nu nog een waterbassin voor het overstorten van rioolwater. Tegen de tijd dat alle plannen zijn afgerond zal eerst dit bassin worden verplaatst.

De eerder beschouwde en door de brandweer aangedragen locatie aan de Proosdijerveldweg is geen optie. De kazerne heeft meer ruimte nodig dan kan op deze plek. En op deze locatie vormt het kunnen voldoen aan maximale geluidswaarden een knelpunt.

Locatie-onderzoek
De brandweer heeft de gemeente in januari 2020 gevraagd om mee te werken aan een zoektocht naar een nieuwe locatie voor de brandweerkazerne. Hiervoor is het afgelopen jaar gewerkt aan een locatie-onderzoek waarbij een aantal locaties zijn bekeken welke het meest geschikt is. Daarbij is gekeken naar onder andere bereikbaarheid van een locatie, de kosten voor het geschikt maken en de toekomstbestendigheid. In dit locatie-onderzoek is ook de eerdere voorkeurslocatie van de brandweer aan de Proosdijerveldweg onderzocht. Na het onderzoek zijn we gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat niet die, maar de Peppelensteeg de beste locatie is voor de brandweerkazerne.

Volgende fase
Nu het college van burgemeester en wethouders akkoord is met de verdere ontwikkeling van de Peppelensteeg als nieuwe locatie voor de brandweerkazerne, kan de gemeenteraad reageren op de plannen. Op 20 mei krijgt de gemeenteraad meer informatie over de plannen en zal er op 3 juni tijdens de oordeelsvormende raadsvergadering verder over doorpraten. Op 17 juni neemt de gemeenteraad een besluit over de voorkeurslocatie.

Dit betekent niet dat er daarna gestart wordt met de bouw van de nieuwe kazerne. Met het raadsbesluit voor deze locatie gaat de gemeente aan de slag met het uitwerken van de plannen. In samenspraak met de brandweer wordt er een architect gezocht voor het ontwerp en wordt de begroting voor de nieuwbouw opgesteld. De gemeenteraad neemt daarna een besluit over de plannen, het ontwerp en de begroting.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Ede

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Ede
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.