Logo 112Ede

Redactie algemeen 0 reactie(s) wo 02 juni 2021, 19:11

Amerikaanse rivierkreeft aangetroffen in de Proosdijvijver

Laatst bijgewerkt: maandag 17:15 uur

EDE – Tijdens onderzoek is gebleken dat de rode Amerikaanse rivierkreeft aanwezig is in de Proosdijvijver. Deze rivierkreeft is een exoot die hier niet thuis hoort. Eerder onderzoek toonde aan dat de populatie nog beheersbaar is, maar dat bestrijding op korte termijn wel noodzakelijk is om schade aan de natuur te voorkomen. Vanaf maandag 14 juni gaat de bestrijding van de aanwezige Amerikaanse rivierkreeft in de Proosdijvijver van start.

Overlast
De Amerikaanse rivierkreeft komt van nature niet voor in Nederland. Ze planten zich heel snel voort. En doordat ze over land kunnen lopen, verspreiden ze zich snel in een groter gebied. Deze kreeften knippen alle planten stuk. Andere dieren kunnen er daardoor niet meer leven en het heeft invloed op hoe de vijver of singel eruitziet. Daarnaast zijn het echte gravers, waardoor de oevers kunnen verzakken.

Bestrijding noodzakelijk
Vooralsnog is de exoot alleen in de Proosdijvijver gevonden. De situatie is op dit moment nog beheersbaar. Als er niks gebeurt, verandert de vijver in een modderpoel. Bestrijding is daarom noodzakelijk. Ook om te voorkomen dat de dieren overlopen naar andere omliggende singels.

Vijver tijdelijk gesloten
Door middel van fuiken worden de kreeften gevangen. Eventuele andere gevangen dieren worden weer in de vijver teruggezet. De bestrijding zal tot ongeveer 12 juli duren. In deze periode is de vijver daarom niet toegankelijk voor visserij of zwemmende honden.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Ede

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Ede
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.