Logo 112Ede

Redactie algemeen 0 reactie(s) vr 11 juni 2021, 17:34

Tien locaties in de buurt van de A12 en A30 zijn geschikt voor het plaatsen van windmolens

Laatst bijgewerkt: maandag 23 aug 2021 om 17:15 uur

EDE – Tien locaties in de buurt van de snelwegen A12 en A30 zijn waarschijnlijk geschikt voor het plaatsen van een windmolen. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente Ede. De gemeente wil langs de snelwegen een energiecluster ontwikkelen dat er fors aan bijdraagt om energieneutraal te worden. Er wordt dan in Ede net zo veel duurzame energie opgewekt als er gebruikt wordt.

Eerste onderzoek
Uit een eerste onderzoek – een zogenaamde quick scan – blijkt dat de tien locaties die nu in beeld zijn de minste overlast geven en voldoen aan de wet- en regelgeving. Ze liggen in de buurt van de al bestaande twee windmolens.

Opbrengst delen
De gemeente vindt het belangrijk dat de omgeving van de windmolens financieel profiteert van de windmolens. Ritsema: ,,Ons uitgangspunt is dat het eigenaarschap van deze molens lokaal is. Onze bewoners en bedrijven hebben dan niet alleen de lasten maar ook de lusten. We richten een uitgebreid proces in waarbij zij kunnen meedenken over de vraag hoe we lokaal eigenaarschap kunnen vormgeven.”

Nader onderzoek
Bij windmolens moet voldoende afstand tot woningen zijn om geluidsnormen niet te overschrijden. Ook moet er voldoende afstand tot spoorwegen en wegen zijn en mag een locatie niet in een natuurgebied liggen. Nader onderzoek moet uitwijzen of de windmolens daadwerkelijk te realiseren zijn. Zo wordt nog verder onderzoek gedaan naar geluidsbelasting en slagschaduw op woningen en andere gebouwen. Ook wordt het effect op vogels en andere dieren onderzocht. Verder wordt nagegaan of het plan voor het energiecluster financieel haalbaar is. Na de zomer gaat de gemeente aan de slag met de onderzoeksresultaten en de inbreng vanuit de omgeving.

Besluit
Eind dit jaar besluit de gemeenteraad over de locaties van de windmolens. Daarna worden bestemmingsplannen gemaakt en vergunningen aangevraagd.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Ede

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Ede
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.