Opnieuw steun voor Edese culturele sector
Laatst bijgewerkt: maandag 17:14 uur
EDE – De Edese culturele sector ontvangt ook dit jaar extra financiële steun vanwege de coronacrisis. De steun is gericht op compenseren van verliezen, overbruggen van de periode in de anderhalvemetersamenleving en transformatie en innovatie. Culturele instellingen en verenigingen kunnen de steun aanvragen tussen 12 juli en 30 september, via www.ede.nl/steunregeling
“Ondanks de versoepelingen zien we dat veel instellingen, verenigingen en cultuurmakers nog altijd in zwaar weer verkeren”, aldus wethouder Hester Veltman (cultuur). “Instellingen zijn de eerste helft van het jaar gesloten geweest, verenigingen mochten maandenlang niet fysiek repeteren en optreden, en er mochten weinig tot geen culturele activiteiten plaatsvinden. De impact van de coronacrisis op de cultuursector is groot en de weg naar herstel zal waarschijnlijk jaren gaan duren. Daarom heeft het Rijk ook dit jaar geld beschikbaar gesteld, wat we inzetten om de Edese culturele sector te ondersteunen. Zo willen we de sector helpen meer wendbaar en weerbaar te worden, óók voor de langere termijn.”
Subsidies amateurverenigingen
In mei zijn de waarderingssubsidies van de amateurkunstverenigingen al opgehoogd. 58 verenigingen ontvingen in totaal een bedrag van €145.000. Zij gebruiken dit geld voor ledenzorg, ledenwerving en kwaliteitsverbetering. Ook hoeven culturele instellingen die een ruimte huren van gemeente Ede, dit jaar geen huur te betalen.
Steun voor nood, overbrugging en transformatie
Met de steunregeling kunnen culturele intellingen en verenigingen steun aanvragen op drie gebieden:
Noodsteun
Noodsteun is bedoeld voor de instellingen die financiële verliezen hebben geleden door de coronamaatregelen. Bijvoorbeeld omdat ze zonder subsidie draaien of voornamelijk gericht zijn op fysieke activiteiten voor grote groepen. Er zijn ook enkele amateurkunstverenigingen die veel inkomsten mislopen door het wegvallen van sponsoring, kaartverkoop concerten en ledenacties. De hogere waarderingssubsidie is voor hen niet genoeg om hun exploitatie rond te krijgen. Ook zij kunnen deze noodsteun aanvragen.
Overbruggingssteun
Partijen die cultuur willen maken binnen de beperkende maatregelen, hebben behoefte aan steun bij het overbruggen van de periode in de anderhalvemetersamenleving. Het gaat bijvoorbeeld om welkom-terug-voorstellingen, extra repetitiedagen of tijdelijk een grotere zaal huren. Maar ook om kosten die instellingen maken voor techniek om hun uitvoering te streamen of extra uitgaven voor marketing.
Innovatie-/ transformatiesteun
Transformatie van de culturele sector is onvermijdelijk om in te kunnen spelen op de vragen en verwachtingen uit de samenleving. Vinden mensen het veilig om in een theaterzaal te zitten of samen in een koor te zitten? Instellingen en verenigingen kunnen de innovatie- en transformatiesteun gebruiken om te zoeken naar nieuw publiek, nieuwe manieren om ruimte te gebruiken en andere vormen van presentatie (digitaal en live). Grotere platformen zoals Cultura hebben aangegeven dat zij kleinere organisaties hiermee kunnen helpen.
Reacties met de meeste stemmen
Wandelaars in het Veldhuizerbos…
Veel schade bij botsing…
Brand in woning Ede…
Meerdere onderdelen van voertuigen…
Actieve discussies
Recente reacties