Redactie algemeen 0 reactie(s) di 06 juli 2021, 19:52

Opnieuw steun voor Edese culturele sector

Laatst bijgewerkt: maandag 17:14 uur

EDE – De Edese culturele sector ontvangt ook dit jaar extra financiële steun vanwege de coronacrisis. De steun is gericht op compenseren van verliezen, overbruggen van de periode in de anderhalvemetersamenleving en transformatie en innovatie. Culturele instellingen en verenigingen kunnen de steun aanvragen tussen 12 juli en 30 september, via www.ede.nl/steunregeling

“Ondanks de versoepelingen zien we dat veel instellingen, verenigingen en cultuurmakers nog altijd in zwaar weer verkeren”, aldus wethouder Hester Veltman (cultuur). “Instellingen zijn de eerste helft van het jaar gesloten geweest, verenigingen mochten maandenlang niet fysiek repeteren en optreden, en er mochten weinig tot geen culturele activiteiten plaatsvinden. De impact van de coronacrisis op de cultuursector is groot en de weg naar herstel zal waarschijnlijk jaren gaan duren. Daarom heeft het Rijk ook dit jaar geld beschikbaar gesteld, wat we inzetten om de Edese culturele sector te ondersteunen. Zo willen we de sector helpen meer wendbaar en weerbaar te worden, óók voor de langere termijn.”

Subsidies amateurverenigingen
In mei zijn de waarderingssubsidies van de amateurkunstverenigingen al opgehoogd. 58 verenigingen ontvingen in totaal een bedrag van €145.000. Zij gebruiken dit geld voor ledenzorg, ledenwerving en kwaliteitsverbetering. Ook hoeven culturele instellingen die een ruimte huren van gemeente Ede, dit jaar geen huur te betalen.

Steun voor nood, overbrugging en transformatie
Met de steunregeling kunnen culturele intellingen en verenigingen steun aanvragen op drie gebieden:

Noodsteun

Noodsteun is bedoeld voor de instellingen die financiële verliezen hebben geleden door de coronamaatregelen. Bijvoorbeeld omdat ze zonder subsidie draaien of voornamelijk gericht zijn op fysieke activiteiten voor grote groepen. Er zijn ook enkele amateurkunstverenigingen die veel inkomsten mislopen door het wegvallen van sponsoring, kaartverkoop concerten en ledenacties. De hogere waarderingssubsidie is voor hen niet genoeg om hun exploitatie rond te krijgen. Ook zij kunnen deze noodsteun aanvragen.

Overbruggingssteun

Partijen die cultuur willen maken binnen de beperkende maatregelen, hebben behoefte aan steun bij het overbruggen van de periode in de anderhalvemetersamenleving. Het gaat bijvoorbeeld om welkom-terug-voorstellingen, extra repetitiedagen of tijdelijk een grotere zaal huren. Maar ook om kosten die instellingen maken voor techniek om hun uitvoering te streamen of extra uitgaven voor marketing.

Innovatie-/ transformatiesteun

Transformatie van de culturele sector is onvermijdelijk om in te kunnen spelen op de vragen en verwachtingen uit de samenleving. Vinden mensen het veilig om in een theaterzaal te zitten of samen in een koor te zitten? Instellingen en verenigingen kunnen de innovatie- en transformatiesteun gebruiken om te zoeken naar nieuw publiek, nieuwe manieren om ruimte te gebruiken en andere vormen van presentatie (digitaal en live). Grotere platformen zoals Cultura hebben aangegeven dat zij kleinere organisaties hiermee kunnen helpen.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Ede

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Ede
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.