Redactie algemeen 0 reactie(s) di 13 juli 2021, 18:39

Honderden extra woningen in Ede Centrum

Laatst bijgewerkt: maandag 17:13 uur

EDE – De komende jaren zullen er honderden woningen bijkomen in en om het centrum van Ede. Dat blijkt uit een inventarisatie van de gemeente Ede. Bij de gemeente zijn een kleine 50 plannen bekend, goed voor tussen 675 en 780 woningen. De woningen komen vooral in oude winkelpanden en opslagruimtes. Ook worden er verdiepingen op bestaande panden gebouwd.

Stroomversnelling
De coronacrisis heeft deze ontwikkeling in een stroomversnelling gebracht. Voor veel pandeigenaren is het niet meer aantrekkelijk om hun pand te verhuren als winkel. Ze gaan daarom op zoek naar alternatieven. Wethouder Jan Pieter van der Schans (levendig centrum): ,,Ook in Ede zien we dat het aantal winkels afneemt. Dat is een landelijke trend. Tegelijkertijd blijft de vraag naar woonruimte groot. Daarom werken we graag mee met pandeigenaren die iets anders willen met hun voormalige winkelpand. De leegstand neemt daardoor enorm af én er komen meer inwoners die gebruik willen maken van alle voorzieningen. Daar profiteert het hele centrum van.”

Vergunning
De plannen samen zijn goed voor het wegnemen van bijna 20.000 vierkante meter vloeroppervlak dat nu nog voor detailhandel bestemd is. Ook kleinschalige kantoorgebouwen worden verbouwd tot woningen Ongeveer 40 procent van de plannen heeft inmiddels een vergunning om te bouwen of verbouwen. Zo worden er appartementen gerealiseerd boven winkels aan de Grotestraat, zijn er woningen gerealiseerd in de voormalige Hoogvliet aan de Veenderweg, komen er studio’s aan de Doelenstraat en worden op de locatie van het inmiddels gesloopte Geels pand aan de Molenstraat 60 zorgappartementen gebouwd. Andere plannen zijn nog pril, of worden momenteel beoordeeld door de gemeente.

Gemengd
Het beleid van de gemeente Ede is erop gericht om winkels te behouden in een compact centrum: de Grotestraat, Maandereind, Torenstraat, Brouwerstraat en Markt. De gebieden daaromheen zullen de komende jaren steeds meer een gemengd karakter krijgen met winkels, wonen, cultuur, horeca en werken.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Ede

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Ede
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.