Logo 112Ede

Redactie gemeentebericht 0 reactie(s) do 12 augustus 2021, 15:40

Blauwalgen aangetroffen in Ede-West en in Veldhuizen

Laatst bijgewerkt: maandag 17:13 uur
EDE – Waterschap Vallei en Veluwe heeft in twee vijvers in Ede blauwalgen aangetroffen. Het gaat om de vijver tussen de Wijenburg en de Katenhorst in Veldhuizen en vijver tussen de Proosdijerveldweg en de Witte de Withstraat in Ede-West. De gemeente heeft bij beide vijvers waarschuwingsborden geplaatst. Vermijd contact met het water en laat honden niet in het water zwemmen of er van drinken.

De blauwalgen vormen een dunne drijflaag op het water. Dit ontstaat door zogeheten cyanobacteriën die in stilstaand water naar het licht groeien bij hoge temperaturen in voedselrijk water. Het is niet mogelijk om het water te verversen, omdat het een stilstaand water is.

Gevaar voor volksgezondheid
Mensen die in contact komen met het water kunnen huiduitslag en maag- en darmproblemen krijgen. Dat kan gebeuren bij het inslikken van water of als men via de huid of ogen in contact komt met de blauwalgen. Voor mensen die toch in aanraking komen met het water is het voldoende om daarna goed te douchen. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat zij vaak relatief meer water binnenkrijgen dan volwassenen. Dieren die het water drinken, kunnen ernstig ziek worden of er zelfs aan overlijden. Bij honden die ziek worden is het verstandig om bij een bezoek aan de dierenarts te melden dat het dier met blauwalgen in aanraking is geweest.

Waarschuwingsborden
De gemeente heeft waarschuwingsborden geplaatst bij de vijver. Mensen wordt aangeraden om contact met het water te vermijden en honden niet in de sloot te laten zwemmen of van het water te laten drinken. Meer informatie over blauwalg is te vinden op de website van Waterschap Vallei en Veluwe, www.vallei-veluwe.nl/blauwalg.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Ede

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Ede
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.