Logo 112Ede

Redactie evenement 0 reactie(s) do 19 augustus 2021, 18:18

Airborne Herdenking Ede gaat door met aangepast programma

Laatst bijgewerkt: maandag 17:13 uur
EDE – De Airborne Luchtlandingen en Herdenking op de Ginkelse Heide in Ede gaan dit jaar in aangepaste vorm door. Burgemeester René Verhulst: “De geschiedenis van de Airborne Luchtlandingen hoort bij ons, bij Ede. Het belang om te herdenken is groot. We moeten de geschiedenis van de jonge para’s die een sprong waagden in het onbekende blijven vertellen.”

Beperkt publiek

Vanwege de coronapandemie is er een versoberd programma. Er mag op zaterdag 18 september beperkt publiek aanwezig zijn op en om de Ginkelse heide. De gemeente gaat uit van maximaal 15.000 bezoekers verspreid over de dag. Bezoekers moeten daarom een gratis ticket aanschaffen. Het gebied is dit jaar alleen op de fiets of te voet bereikbaar, mindervaliden uitgezonderd.

Extern onderzoek geeft aan dat met deze beperkingen en een aantal aanvullende coronamaatregelen volop ruimte is om de herdenking op verantwoorde wijze te organiseren. In 2019 bezochten nog 100.000 toeschouwers de herdenking en luchtlandingen. Vorig jaar was er helemaal geen publiek aanwezig en vonden de luchtlandingen niet plaats.

Oefening Falcon Leap

Op zaterdag 18 september ondersteunt 11 Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht de Airborne Herdenking met een parachutistendrop boven de Ginkelse Heide. Voor de para’s is het een eer om te springen op deze historische locatie en de herdenking mee te maken.

11 Luchtmobiele Brigade: “Zo’n 750 militairen uit 12 verschillende landen nemen van 6 tot en met 17 september deel aan de internationale parachutistenoefening FALCON LEAP. De oefening met NAVO-bondgenoten is gericht op integratie en samenwerking (interoperabiliteit) op het gebied van luchtlandingsoperaties. Militairen en materieel worden in de oefenperiode gedropt op diverse plekken in Gelderland en Noord-Nederland.”

11 Luchtmobiele Brigade organiseert de oefening en is specialist op snel inzetbare militaire troepen via de lucht. De brigade staat bekend om zijn rode baretten, het kenmerk van luchtlandingseenheden.

Airborne Ede-maand 2021: ‘Airborne, op weg naar vrijheid’

De herdenking op zaterdag 18 september is onderdeel van de Airborne Ede-maand. Vanaf maandag 23 augustus hangen de Airborne vlaggen bij het Raadhuis, samen met de vlaggen van de landen die deelnamen aan Operatie Market Garden in 1944. Daarnaast kleurt onze gemeente in september maroon-rood. “We roepen alle inwoners op om de Airborne Ede-vlag in september uit te hangen.”

Op vrijdag 27 augustus vindt de besloten Airborne Veteranen Avond plaats in Pathé Ede. Tijdens deze lokale veteranendag treedt het Orkest Koninklijke Luchtmacht op samen met Alain Clark. De voorstelling is voor iedereen gratis online te volgen via www.ede.nl/veteranen. Ook de rest van het programma in de Airborne Ede-maand en het Pegasus Wandelfestival op zaterdag 25 september kunnen vooralsnog doorgaan.

Programma

Vanaf 1 september zijn de aanmeldlink en alle aanvullende informatie over de Airborne Luchtlandingen en Herdenking te vinden op www.ede.nl/airbornewww.facebook.com/airborneede en in de Airborne special in Ede Stad. De herdenking wordt georganiseerd conform de op dit moment geldende coronamaatregelen. Wanneer deze veranderen, kan dit gevolgen hebben voor de opzet van de herdenking. Dat geldt voor alle onderdelen van de Airborne Ede-maand.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Ede

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Ede
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.