Redactie overig 0 reactie(s) ma 15 mei 2023, 15:21

Veenendaler (26) vrijgesproken van reeks brandstichtingen in Ede

EDE – De rechtbank spreekt een 26-jarige man uit Veenendaal vrij van het stichten van een reeks autobranden in Ede. Volgens de rechtbank bevat het dossier onvoldoende bewijs om tot een veroordeling te komen.

In de nacht van 13 op 14 september 2021 gingen in de wijk Veldhuizen meer dan 20 auto’s in vlammen op. Iets na middennacht werd de eerste 112-melding gedaan van een autobrand aan de Langenhorst, waarna onder meer autobranden plaatsvonden aan de Luynhorst, Brederhorst en Kanneveld.

Jerrycan

Bij de branden zouden 3 personen op een scooter betrokken zijn geweest. Een getuige zag dat een persoon met een jerrycan vloeistof over meerdere auto’s gooide en dat een andere persoon iets bij de auto’s deed waardoor de auto’s enkele seconden later in brand stonden.

De politie trof onder een van de uitgebrande auto’s een deels gesmolten jerrycan aan met het DNA van de man. De rechtbank concludeert dat de branden zijn gesticht met behulp van deze jerrycan. De man verklaarde zelf dat hij jerrycans uitleende aan anderen.

Brandwonden

Daarnaast meldde de man zich in de ochtend na de branden bij de huisarts met brandwonden en een snijwond op zijn hand. Volgens hem had hij hete frituurolie over zijn hand gekregen.

De telefoon van de man straalde tijdens de autobranden een zendmast aan op 2 kilometer afstand van de plaats delict. De man verklaarde dat hij die nacht wel in Ede was geweest, maar niets met de autobranden te maken had.

De eis

De officier van justitie eiste een celstraf van 36 maanden waarvan 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaren, omdat hij vond dat de brandstichtingen wettig en overtuigend bewezen konden worden.

Vrijspraak

De rechtbank oordeelt dat er onvoldoende bewijs is om de man te veroordelen. Op grond van het dossier kan niet worden vastgesteld dat hij op de plaats delict aanwezig was en alleen of samen met anderen de autobranden stichtte of auto’s heeft vernield. Het is mogelijk dat de jerrycan door de man is uitgeleend en vervolgens door een ander dan hem bij de brandstichtingen is gebruikt. Daarnaast bevat het dossier geen bewijs waaruit volgt dat de brandwonden die de man opliep niet kunnen zijn veroorzaakt door hete frituurolie en zijn veroorzaakt doordat hij rond het tijdstip van de branden in aanraking kwam met open vuur. De rechtbank spreekt de man daarom vrijgesproken van het tenlastegelegde.

Vordering schadevergoeding niet-ontvankelijk

Tot slot dienden meerdere auto-eigenaren een verzoek tot schadevergoeding in naar aanleiding van de branden. Vanwege de vrijspraak van de man verklaart de rechtbank de auto-eigenaren niet-ontvankelijk in hun vordering.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Ede

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Ede
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.