Redactie zakelijk 0 reactie(s) ma 21 februari 2022, 5:49

Wat doen bij letselschade tijdens verblijf in vakantiehuis aan zee?

Stel je bent op vakantie in een vakantiehuis aan zee en je krijgt een ongeluk. Wat moet je dan doen bij letselschade? Kan je de schade verhalen of moet je dit zelf betalen? Dat lees je in dit artikel.

Letselschade claimen volgens de Nederlandse wet- en regelgeving
Als je letsel het opgelopen heb je kans dat je recht hebt op een letselschadevergoeding. Bij het claimen van de schade is bij de schadeafhandeling normaal gesproken het recht van het betreffende land waar je op vakantie bent van toepassing. Hier zijn voor Nederlandse reizigers echter twee belangrijke uitzonderingen op. In de basis is het zo dat de wetgeving van het land waar het ongeluk heeft plaatsgevonden en je letselschade hebt opgelopen leidend is. Maar er zijn toch mogelijkheden om deze wet- en regelgeving te omzeilen. Je kan als er sprake is van een Nederlandse tegenpartij de schade vergoed krijgen volgens de Nederlandse regels. Daardoor is letselschade claimen volgens de Nederlandse wet- en regelgeving dus in sommige gevallen mogelijk. Het is net als vakantie gaan bij vakantiehuis Brabant of vakantiehuis Zuid-Limburg. 

Regels in het verkeer
Als je op wegen in Europa bij een ongeval betrokken raakt die veroorzaakt is door een andere Nederlandse bestuurder, dan zijn de Nederlandse regels van toepassing in de schadeafhandeling. De verkeersregels van het betreffende land zijn wel van toepassing. Reed je dus in Engeland rechts van de weg, dan is de Nederlandse wet- en regelgeving van toepassing voor de schadeafhandeling, maar de verkeersregel dat je links moet rijden blijft. Reed je op de Duitse Autobahn 150 kilometer per uur, dan blijft de verkeersregel van toepassing dat je maar 130 kilometer per uur mag rijden op Duitse snelwegen. De verkeersregels blijven van toepassing, alleen het schadevergoedingsrecht gaat volgens de Nederlandse wet- en regelgeving.

Schadeverzekering voor alle inzittenden
Kom je in Duitsland in botsing met een Duitser, in Frankrijk met een Fransman of in Italië met een Belg, dan geldt het recht van het betreffende land waar de letselschade is ontstaan. Om veel ellende te besparen is het raadzaam om een schadeverzekering voor inzittenden af te sluiten. Dan is niet alleen de bestuurder maar zijn ook de inzittenden goed verzekerd voor letselschade, ook als er sprake is van eigen schuld of een eenzijdig ongeval. Deze Europese regelgeving is niet alleen van toepassing bij een aanrijding tussen twee gemotoriseerde voertuigen uit Nederland. Ook als je met de motor een Nederlandse voetganger aanrijdt, dan is ook het Nederlands recht van toepassing. Rijd je met een Nederlandse auto een Nederlander in Zwitserland aan, dan kan je je letselschade verhalen volgens het Nederlands recht.

Laat je zo snel mogelijk onderzoeken door een arts
Gewond op vakantie of gewond op weg naar uw vakantiebestemming? Bezoek dan zo snel mogelijk een arts. Als je letselschade in het buitenland oploopt omdat je gewond bent geraakt op vakantie, dan is het goed om hiervan bewijsmateriaal te verzamelen. Dit helpt om letselschade vergoed te krijgen. Een belangrijk bewijs kan worden geleverd door een plaatselijke huisarts of arts van het ziekenhuis. Zij kunnen verwondingen vastleggen en aangeven dat dit komt door een ongeval waar iemand anders is bij betrokken.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Ook interessant

Weersverwachting Ede

Volg ons

Volg ons