Logo 112Ede

Redactie lokaal 0 reactie(s) di 01 februari 2022, 6:09

Wat is bewindvoering?

Laatst bijgewerkt: dinsdag 20:15 uur

Wellicht ken je het begrip bewindvoering wel, maar kun je je niet goed voorstellen wat het precies inhoudt. Toch kan het voorkomen dat je over bewindvoering na moet denken, voor jezelf of voor een ander. In dit artikel beantwoorden we vijf vragen die jou een beetje op weg helpen. 

Wanneer kies je voor bewindvoering?
Je hoeft niet direct bewindvoering aan te vragen wanneer je de grip op je financiën een beetje kwijtraakt. Vaak red je het met een financieel adviseur. Wellicht kun je besparen op vaste lasten, rente of met een huishoudboekje weer overzicht krijgen. In sommige gevallen is het nodig dat je de controle over je financiën uit handen geeft. Bewindvoering aanvragen wordt vaak wel een laatste redmiddel genoemd. De situaties waarvoor bewindvoering kan worden aangevraagd zijn bijvoorbeeld ernstige schulden, dementie, een lichamelijke of verstandelijke beperking en financiële uitbuiting. 

Wat is bewindvoering?
Het doel van bewindvoering is: de financiën weer op orde krijgen. Bewindvoerders regelen verschillende financiële zaken. Denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van uitkering of toeslagen, aanvragen van kwijtschelding van gemeentelijke belastingen en het doen van de belastingaangifte. Ook stelt een bewindvoerder een budgetplan op en beheert de bewindvoerder de financiën. Wil jij bijvoorbeeld een nieuwe auto kopen? Dan is het de taak aan de bewindvoerder om je toestemming te geven. Een bewindvoerder lost niet in eerste instantie de schulden af. Wel kan de bewindvoerder ondersteuning bieden bij het aflossen wanneer de financiële grip hersteld is.

Wat is een budgetplan?
Een budgetplan is een overzicht van alle inkomsten en uitgaven. Aan de hand van de vaste lasten zoals huur of hypotheek, ziektekostenverzekering, gas, water en elektra wordt bepaald welk deel je als leefgeld ontvangt. Van dit leefgeld moet je de boodschappen doen en eventueel kleding en andere zaken aanschaffen. Dit leefgeld wordt iedere week of iedere maand naar jou overgemaakt. Het is voor de bewindvoerder het meest belangrijk dat de essentiële vaste lasten worden betaald. Mocht er ruimte zijn, kun je alsnog een tv-/ of telefoonabonnement nemen. 

Wie regelt de aanvraag?
Je kunt voor jezelf bewindvoering aanvragen, maar ook een familielid mag dit voor jou doen. Denk bijvoorbeeld aan een ouder, een kind, een oom of een nichtje. Ook een instelling kan dit doen voor een cliënt. Wanneer je je zorgen maakt om iemand, kun je de aanvraag indienen bij de kantonrechter. Deze kijkt vervolgens naar de redenen. Als deze redenen gegrond zijn, kan de bewindvoering in werking worden gesteld. De bewindvoerder mag je zelf uitkiezen. Dit kan een bewindvoerder zijn die dit als beroep uitoefent, maar het mag ook een familielid of kennis zijn. 

Je kunt bijvoorbeeld bewindvoering Rotterdam aanvragen, maar door het hele land zijn bewindvoerders actief. Een goede bewindvoerder die voldoet aan speciale eisen vind je op de websites van de brancheverenigingen voor bewindvoerders. Denk aan het NBBI of het Horus. 

Hoe kun je bewindvoering aanvragen?
Bewindvoering vraag je aan via een aanvraagformulier. Vervolgens word je uitgenodigd voor een zitting door de kantonrechter. Bij deze zitting hoeft geen advocaat aanwezig te zijn. De kantonrechter bekijkt de situatie en de reden waarom bewindvoering wordt aangevraagd. Hij of zij kan beslissen om het bewind toe te wijzen of af te wijzen. 

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Ede

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Ede
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.