Redactie gemeentebericht 0 reactie(s) di 14 februari 2023, 17:03

Zonnelint langs snelwegen A12 en A30

EDE – Gemeente Ede wil meer zonne-energie opwekken op restgronden. Daarom werkt zij aan een Zonnelint A12 – A30. Het plan is om in bermen, wallen en eventueel op geluidschermen langs deze snelwegen zonnepanelen plaatsen. Uit verder onderzoek moet blijken wat de mogelijkheden zijn.

Onderzoek

Bureau Pondera deed alvast onderzoek naar hoeveel energie opgewekt kan worden met het Zonnelint A12 – A30. Er zijn best veel mogelijkheden, zo blijkt. Zo kunnen er misschien wel 30.000 zonnepanelen geplaatst worden, goed voor 10 tot 12 MegaWatt. Omgerekend voldoende voor het stroomverbruik van 3000 huishoudens. Toch kan bij de realisatie nog een deel van de beschikbaar gestelde percelen afvallen. Bijvoorbeeld omdat het perceel een ongunstige hellingshoek heeft of een goede aansluiting op het energienet te ver weg ligt. Ook kunnen er te veel bomen staan; deze worden niet zomaar gekapt.

Komende periode

Het plaatsen van de zonnepanelen moet passen bij de flora en fauna en deze liefst verbeteren. Daarom wordt ecologisch onderzoek gedaan, met speciale aandacht voor de gevolgen op de bodem. Verder wordt gekeken of het technisch haalbaar is om de zonnepanelen te plaatsen. Vanwege de huidige netcongestie is een gespecialiseerd bureau gevraagd om alternatieve aansluitmogelijkheden na te gaan. Tot slot moet duidelijk worden wie het Zonnelint of delen daarvan gaat ontwikkelen. De openbare procedure voor dit laatste start naar verwachting begin 2024.

Omgeving

De omgeving van het Zonnelint wordt geïnformeerd en betrokken. De gronden zijn in eigendom van het Rijk of de gemeente. Met de omgeving wordt nagegaan welke vorm van (financiële) participatie mogelijk is.

Wethouder duurzaamheid Versteeg: “In Ede werken we hard aan een schoner klimaat. Net als landelijk willen we in 2030 naar 60 procent minder CO2-uitstoot en in 2050 energieneutraal zijn. Dit betekent onder meer dat we dan net zoveel duurzame energie opwekken als dat we gebruiken. Dit Zonnelint A12-A30 gaat daar goed bij helpen en is een prachtig voorbeeld van slim ruimtegebruik.”

Restgronden

Het opwekken van zonne-energie kan op verschillende manieren. De gemeente wil zoveel mogelijk zonnepanelen op daken van woningen en bedrijven. Daarnaast zijn zonnepanelen op restgronden een goede mogelijkheid. Waarbij de gronden dubbel worden gebruikt, bijvoorbeeld door zonnepanelen als overkapping boven parkeerplekken te plaatsen.

Samenwerken

De gemeente werkt hiervoor samen met het Rijksvastgoedbedrijf (RVB), Rijkswaterstaat (RWS), de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en Waterschap Vallei en Veluwe. Het Zonnelint is een project uit het programma Opwek Energie op Rijksvastgoed. Het Zonnelint is een van de eerste in Nederland die verkend worden.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Ede

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Ede
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.